2010. április 11., vasárnap

Ártalmasabb a koffeinmentes kávé?


Egy nemrégiben napvilágot látott amerikai tanulmány szerint a koffeinmentes kávé akár szív- és érrendszeri kockázati tényező is lehet, mert megemeli a vér koleszterinszintjét. A furcsa jelenség feltehető magyarázatát az adja, hogy a koffeinmentes kávé másfajta kávébabból készül, mint a hagyományos.

A kutatást 187 résztvevő bevonásával végezték, akiket három fő csoportra osztottak. Az első csoportba azok kerültek, akik napi 3 és 6 adag kávét fogyasztottak, a második csoportba azok, akik ugyanennyi koffeinmentest, míg a harmadik volt a kontrollcsoport, ahol senki sem fogyasztott kávét. A vizsgálatot az atlantai Piedmont-Mercer Egészségügyi Központ végezte, Robert Superko vezetésével.

A kutatók a három hónapos vizsgálat elején és végén vérmintákat vettek, amelyekből a vér koleszterin- és egyéb zsírsavszintjeit határozták meg.

Megdöbbenésükre a koffeinmentes kávét fogyasztók káros zsírsavszintje 18 százalékkal, az apolipoprotein B nevű fehérje szintje 8 százalékkal növekedett meg a három hónappal korábbi értékhez képest. A másik két csoportnál nem tapasztaltak változást. Ezek a szerves anyagok részben felelősek a szív- és érrendszeri megbetegedésekért. "Úgy vélem, hogy nem a hagyományos, hanem a koffeinmentes kávé növelheti a szívbetegségek kockázatát. Ugyan a növekedés nem magas, de akinek eleve magasabb a koleszterinszintje, érdemes visszafogni a fogyasztást" – mondja a kutatás vezetője.

Az ok kutatásánál derült ki, hogy a kétféle kávé eltérő kávébabból készül. A hagyományos kávénál Arabica, míg a koffeinmentesnél Robusta nevű babot használnak. Ennek az az oka, hogy a koffeintmentesítés során az Arabica elveszíti az aromáját, ugyanakkor a Robusta sokkal gazdagabb a diptén nevű vegyületekben, ami növeli a zsírsavképzést a szervezetben. "A kávégyárak egyre több koffeinmentes kávét gyártanak, mert az emberek azt hiszik, hogy egészséges. A koleszterinszint szempontjából azonban nem biztos hogy így van" – összegezte kutatását Superko.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése