A koffein az a hatóanyag, amely a kávét a világ második legnépszerűbb italává tette. A kávéital azonban – készüljön bármilyen módon – ízei, aromái miatt magas élvezeti értékkel is bír. Mi a helyzet tehát akkor, ha szenvedélyes kávéfogyasztóként többet szeretnénk inni, mint amit a józan ész és az egészséges életvitel enged? Ehhez valahogyan meg kell szabadulnunk a koffeintől.
A kávé koffeinmentesítésére több különböző, ám alapelvében hasonló eljárás létezik. Az alapelv pedig: oldószer segítségével, még a pörkölés előtt kell kivonni a koffeint a zöld kávéból. De nézzük részletesen: hogyan is megy végbe ez a folyamat?
Ahhoz, hogy az oldószer és a koffein egymásra találhasson, a zöld kávét először vízzel alaposan el kell áztatni. Ez óriási tartályokban történik, mindaddig, amíg a kávészemek vízáteresztő képessége megfelelő nem lesz. Ekkor a vizet kieresztik a tartályból, és a helyére beöntik a koffein oldószerét.
A puha kávészemeket átjárva, az oldószer megköti a koffeint, és a koffeines vegyület már viszonylag könnyen kimosható a kávéból. A kimosás után a nedves kávészemeket kiszárítják és újra zsákokba töltik.
A végtermék vizsgálatával is foglalkozni kell, hiszen szigorú előírások vonatkoznak arra, hogy milyen mennyiségben maradhat az említett oldószerből a zöldkávéban. És persze az is fontos, hogy a kávé a folyamat végén újra éppolyan száraz legyen, mint előtte volt.
A kávé tehát a koffeinmentesítés után talán ugyanolyan ízletes marad, de az íze kissé megváltozik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése